Mateří kašička

Mateří kašička (mezinárodní označení Gelée Royal) je výměšek hltanových žláz mladých úlových včel (létavky ji za normálních okolností netvoří).

Je využívána ke krmení larviček včelích dělnic (první tři dny vývoje, později dostávají směs natráveného pylu a medu). Larvička, ze které se vylíhne matka má mateří kašičku k dispozici po celou dobu svého vývoje a vylíhlá matka je mateří kašičkou krmena celý život.
Vysoká výživná hodnota vysvětluje výkonnost včelí matky, která dokáže naklást až 3000 vajíček denně, jejichž celková hmotnost dosahuje téměř dvojnásobku hmotnosti matky.

Mateří kašička je komplexní a dosud ne zcela analyzovaná směs látek. Mezi nimi převládají jednoduché cukry, aminokyseliny a jednoduché proteiny a lipidy. Pro obdivuhodné vlastnosti mají však větší význam látky, které se vyskytují v malém nebo jen ve stopovém množství, ale v harmonickém vzájemném poměru: enzymy, hormony, minerální látky, vitaminy.

Mateří kašička má nepopiratelně pozitivní vliv na zdravotní stav a vitalitu člověka. Konzumuje se v malém množství, nejčastěji přimíchána do medu. V této formě se dá skladovat několik týdnů v ledničce. Pro delší skladování je třeba ji zmrazit, nebo ještě lépe lyofilizovat (vakuově zamrazit).