Skladování medu

Skladování medu. Dobře uskladněný med vydrží bez změny kvality nejméně dva roky, zpravidla však déle. Med by měl být skladován při teplotách okolo 10-15 oC. Vyšší teploty urychlují rozpad enzymů a dalších cenných látek. Nižší teplota naopak podporuje tvorbu krystalků v medu. Med nesmí být vystaven přímému slunečnímu záření, podobně jako naprostá většina skladovaných potravin. Po dvou letech začíná mírně ale přesto prokazatelně klesat obsah vitamínů a enzymů. Obsah cukru a minerálních látek se dlouhodobě nemění, proto lze správně uskladněný med použít jako sladidlo i po desítkách let skladování.

Med ochotně přijímá z okolního vzduchu vlhkost a jejím nasáváním se ředí. Na povrchu pak může vzniknout vrstvička sladkého roztoku, která snadno začne kvasit nebo dokonce plesnivět, a za čas znehodnotí všechen med v nádobě. Nádoba s medem by proto měla být vždy pevně uzavřená. Osvědčují se sklenice s jednorázovým kovovým, nebo se šroubovým uzávěrem s potravinářsky vhodnou povrchovou úpravou. Pečlivé uzavření nádoby také zabrání přijímání cizích nežádoucích pachů do medu.